Răscumpărați vremea, căci zilele rele sunt!

orthodoxy-2142536_1920-e1568111012854.jpgDragii mei vreau să vă pun la suflet câteva gânduri la care am reflectat intens în aceste zile pe care nici nu știu cum să le descriu: de pandemie, de boală, de isterie și panică, de meditare? Nu știu, fiecare le numește într-un fel, dar eu vreau să cred că sunt și un bun prilej de a  lucra mai mult cu noi înșine, de a spori comoara spirituală, de a intra în forul nostru interior și de a ne igieniza chiar și (mai ales!) acolo. Să aprindem un bec în sufletul nostru, o rază de lumină… Deși pentru mulți este foarte greu, chinuitor chiar, să se adapteze la zilele acestea total aparte față de restul anterior al vieții noastre, zic să ne oprim din a fi speriați, panicați și apocaliptici. A fi speriat nu ajută la nimic dacă nu lupți să îndepărtezi pericolul, a-ți plânge de milă nu este o soluție, ci socotesc că a analiza situația și a exploata timpul și posibilitățile existente la maxim este cel mai de folos și de dorit lucru.

Un pasaj din Efeseni (cap. 5, versetele 15-17), nu-mi dă pace (în sensul bun!) zilele acestea și-mi tot apare în minte ca un ecou:

Deci luaţi seama cu grijă, cum umblaţi, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca cei înţelepţi,

Răscumpărând vremea, căci zilele rele sunt.

Drept aceea, nu fiţi fără de minte, ci înţelegeţi care este voia Domnului.

În mulți dintre noi se iscă o sumedenie de întrebări, unele firești, motivate, altele nejustificate sau alimentate de panică sau tot felul de stări angoasante: Ce va fi? Ce să fac în aceste 14 zile de stare de alarmă sau urgență? Cum îmi petrec timpul? Ce pot să scot bun din a fi în semi-izolare? Și altele asemenea.

Nu sunt în măsură să ofer un rețetar aici sau o soluție magică, general aplicabilă,  aceasta cred că nu există, dar doresc să fac câteva sugestii care sper să fie folositoare și să putem valorifica la maxim aceste zile ce vor urma tocmai pentru ca atunci când se vor termina să nu privim în urmă cu regretul că am pierdut 14 zile sau 3 săptămâni sau câte or fi, sau că aș fi putut valorifica mai bine timpul avut.

Într-un secol al super-vitezei să te oprești din ritmul cotidian, să pui stop pe anumite acțiuni importante: loc de muncă, deplasări în diverse scopuri, studii, cursuri etc îți vine greu, ți se pare cumva neobișnuit și poate că pentru omul zilelor noastre așa este, însă există riscul, ca oprindu-ne din alergătura noastră să nu știm ce să facem, să ne blocăm puțin mirându-ne că s-a întâmplat asta, ce fac acum cu timpul pe care-l am la dispoziție?! Ultimii 20 de ani ne-au demonstrat că tocmai cam asta este problema noastră cea mai acută: nu știm sau nu putem să ne gestionăm timpul corect, folositor, mântuitor ș.a.m.d.

A răscumpăra vremea înseamnă printre altele a folosi la maxim timpul avut, la modul mântuitor și împlinitor, tocmai pentru că timpul trece implacabil: fugit irreparabile tempus! În consecință, această perioadă este o bună ocazie de a ne edifica mai mult, de a ne ruga mai mult, de a ne cultiva mai mult și poate de a experimenta pustia Părinților la modul cel mai mântuitor, adică de a dobândi isihie/liniște tocmai acum când majoritatea și-o pierd. Să nu fim ca cei fără de nădejde, toate sunt în mâna și lucrarea Milostivului Dumnezeu, de aceea să le primim pe toate ca de la Domnul.

Să ne rugăm mai mult!

Ca preot de foarte multe ori i-am auzit pe oameni motivându-se că n-au timp să se roage, că muncesc mult, că aleargă mult și altele asemenea, ceea ce era adevărat, însă iată că a venit și vremea să avem timp să ne rugăm mai mult ca înainte. Acasă fiind, pe lângă Rugăciunile de Dimineață, Seară și cele de la masă, să fim râvnitori la a spori rugăciunea în aceste zile tocmai pentru a răscumpăra vremea și a fi cât mai ziditor tot ceea ce facem. Mulți poate vom avea surpriza la judecată să aflăm că-n acest răstimp ne-am rugat poate cel mai mult din viața noastră sau că acum am cunoscut sau redescoperit rugăciunea fierbinte și adevărată. Acasă putem să facem al doilea Paraclis al Maicii Domnului zilnic, Acatistul Mântuitorului, este recomandat și Acatistul Sfântului Nichifor Leprosul, Miezonoptica, Ceasurile pentru cei care doresc o disciplină mănăstirească de rugăciune, să citim Psaltirea zilnic. Sigur că fiecare își poate alege dintre acestea ce și cum să se roage, dar printre acestea este foarte important să cultivăm în noi Rugăciunea inimii. Aceasta ne ajută să luptăm cu gândurile și să ne liniștim, adică să dobândim sau să gustăm din isihie (liniște, pace sufletească). Fiecare suntem templu al Duhului Sfânt, să avem rugăciune în biserica din noi, să sporim lucrarea duhovnicească, iar prin pacea sufletului vom avea șansa să auzim cum Hristos în noi se roagă!

Să ne spovedim și să ne împărtășim!

Chiar dacă există restricții care afectează direct multe instituții și inclusiv Biserica, nu amâna Spovedania și împărtășirea, chiar din contră în aceste vremuri este necesar să căutăm să ne cercetăm sufletește și mai des. Nu vă temeți de Trupul și Sângele Domnului, Hristos n-a îmbolnăvit pe nimeni niciodată, în Sfânta Evanghelie citim că El doar a vindecat. Deși există restricții, există și posibilitatea de a merge la biserică, însă trebuie să o facem cu înțelepciune și fără să afectăm în vreun fel pe cineva sau programul liturgic, de aceea este indicat să anunțăm când mergem, să ne programăm pentru Spovedanie în așa fel încât să evităm aglomerările și să nu dăm motive autorităților de a suspenda activitatea parohiei. Puneți-vă în contact cu cea mai apropiată parohie și cereți sfat, iar preotul vă va călăuzi cum să procedați. Este foarte important să respectăm indicațiile preotului tocmai pentru a ne păstra în ascultare, pentru a respecta restricțiile autorităților și distanța geografică față de ceilalți oameni, iar făcând aceste lucruri evităm să dăm motive de acuzare celorlalți față de parohii și Biserică în general, mai ales că există în unele medii un val de ură canalizat înspre tot ce ține de mântuire, Biserică, viață duhovnicească, iar pândacii de serviciu abia așteaptă să speculeze cel mai mic motiv pentru a acuza Biserica. Așadar să avem grijă și de igiena spirituală!

Asumă regulile de igienă impuse!

Respectă și asumă cu strictețe regulile de igienă impuse în astfel de situații, dar și igiena în general. Acest fapt se înțelege de la sine că trebuie respectat încă dinainte să vină CoVid 19 să ne învețe că trebuie să ne igienizăm, practic este o responsabilitate pe care o avem de când suntem mici, de aceea e necesar să o respectăm și să ne spălăm pe mâini cât mai des, să dezinfectăm casa, biroul, locul de muncă, plus celelalte reguli prevăzute de autoritățile sanitare. Respectându-le și practicându-le nu ne protejăm doar pe noi, ci și familia noastră și pe ceilalți semeni.

Să citim și să ne cultivăm mai mult!

Este un bun prilej de a ne cultiva, de a ne reactualiza unele informații și lucruri pe care le-am citit mai demult, de a ne uita un pic peste fișele și notițele făcute în trecut, de a citi noi cărți și mai ales de a lua contact mai intens și viu cu informațiile stocate în cărțile prăfuite din bibliotecă, nu doar cele din calculator sau laptop. Este un bun moment de a citi Biblia, cărți folositoare și beletristică sau literatură de specialitate, poate mult mai folositor decât a citi diverse știri din surse obscure care nu fac altceva decât să inducă în panică și isterie. Să ne alimentăm mintea cu lucruri folositoare, să citim gândind în perspectiva viitorului, adică după ce trece primejdia să-mi fie folositor ce am citit acum. Timpul trece mai repede dar și mai folositor citind din cărți și dobândim mai multă înțelepciune și cunoaștere.

Interacțiunea cu familia!

Din motive întemeiate sau neîntemeiate, cu toții, în trecut am petrecut puțin timp cu familia noastră, iată că acum avem prilejul de a petrece câtva timp prețios împreună, de a ne arăta dragoste unii altora, de a ne îmbrățișa, de a ne ruga împreună, de a ne spune ce ne doare, de a zâmbi împreună, de a fi mult mai prezenți în viața copiilor noștri, ceea ce înseamnă foarte mult consider eu. Consumul de gadgeturi si entertainment ar trebuie să fie cu măsură, interacțiunea noastră să fie nu cu ecranul sau prin ecran, ci ca pe vremuri, pe bune, față către față. Ne vom (re)descoperi unii pe alții și vom ancora în noi trăiri și momente unice alături de familie. Este important pentru părinți să fie prezenți și activi în viața și în preajma copiilor lor tocmai pentru că aceștia se plictisesc repede, vor în parc sau alte locuri, iar dacă noi nu umplem acest timp și gol ei se refugiază în tehnologie, internet, jocuri video etc. Specialiștii recomandă, mai ales la copiii mici, dar este valabil și pentru cei mari, să nu se exagereze cu timpul petrecut online, în lumea virtuală sau în tot ceea ce înseamnă display. Am auzit tineri spunând că se bucură că acum au timp să-și urmărească filmele și serialele preferate, însă ar fi recomandat să alterneze cu anumite acțiuni și să raționalizeze timpul petrecut în tot ce înseamnă entertainment tocmai pentru că abuzul duce repede la plictis și la stări negative sau chiar depresive pe termen mediu. Să golim rafturile și în birou sau bibliotecă, nu doar în supermarket-uri!

Nu cumpăra (mâncare) excesiv, ci doar cât ai nevoie!

Analizează-ți contextul: numărul de membri al familiei și necesitățile, nu cumpăra irațional tot ce-ți iese-n cale în magazine, ci doar cât îți trebuie, fii cumpătat, e adevărat că e un lucru foarte greu într-o societate de consum, unde mănânci doar din ce cumperi, însă printr-o analiză atentă poți ușor identifica nevoile reale ale familiei și ale tale. Gestiunea financiară este foarte importantă în această perioadă, tocmai pentru că planează o oarecare stare de incertitudine, în sensul că nu se știe exact cât va ține blocajul economic, de aceea cumpără strictul necesar, oricum tot ce ține de aprovizionare alimentară este deschis, nu e cazul să ne panicăm și să alimentăm spiritul gregar. Specialiștii ne recomandă să nu mergem la cumpărături când ne este foame! Dacă vezi pe cineva cu 3 coșuri pline nu cumpăra la fel, poate acela are familie mai numeroasă sau alte nevoi decât ale tale. Asta dăunează bugetului și pe termen lung afectează familia, mai ales că facturile vin în continuare și pot ușor crește, deoarece fiind acasă mai mult timp consumi mai mult curent electric, gaz etc. De asemenea trebuie să ne gândim și la ceilalți, ca să poată și ei să-și cumpere cele necesare și să nu cumpărăm noi tot produsul de pe raft, să nu facem ego shopping, ci doar cât ne este nouă necesar. Este indicat să nu cumpărăm tehnologie și alte device-uri online, fii răbdător, prioritizează, nu e momentul pentru un telefon scump nou sau televizor plasmă ori laptop nou. Cumpătarea și dreapta socotință despre care ne vorbesc Sfinții Părinți și înțelepții istoriei este foarte folositoare acum, iar dacă nu o avem e un bun prilej să o dobândim hic et nunc. Astfel ne trăim postul mai autentic înfrânându-ne de la shopping peste măsură și inutil.

Ajută pe cei vulnerabili: bătrâni, familii monoparentale și alții!

Fii empatic, bun creștin și mai ales om și ajută-ți vecinii sau cunoscuții, mai ales categoriile vulnerabile: bătrânii, copiii, familii cu probleme și împrumută-i dacă poți cu bani sau alimente, roagă-te pentru ei, când mergi la cumpărături întreab-o și pe bătrânica de la etajul 3 sau din vecini dacă dorește ceva, sun-o sau vorbește prin interfon, nu e musai să interacționezi direct, lasă-i la ușă cele necesare, sunt multe alte metode de a ajuta și colabora.

Nu crede tot ce citești!

Este important să fim selectivi și atenți cu privire la știrile referitoare la tot ce ține de coronavirus, mai ales că există și multă speculație, circulă multe știri în social media, whatsapp și în online în general, iar multe dintre ele nu fac altceva decât să alimenteze panica, să destabilizeze și să instaureze o stare de confuzie generală care duce la diverse extreme. Informați-vă doar din sursele oficiale, specializate și nu distribuiți orice tocmai pentru a nu spori teama și impactul psihologic al fenomenului asupra celorlalți. Este indicat să dăm nădejde, să oferim o luminiță a credinței, să fim alături prin rugăciune și cu ce putem, tocmai pentru a fi de folos și a nu fi precum o corabie în derivă.

Cu siguranță mai sunt și multe alte lucruri folositoare pe care le putem face în această perioadă: sport, meditație duhovnicească, reparații prin casă, teme, cursuri online (MOOC) etc, de aceea pe cele de mai sus primiți-le ca pe niște sugestii folositoare nu ultimative.

Să luăm seama cum ne purtăm, cum vorbim, ce facem în aceste zile, să nu ne deznădăjduim, ci să înțelegem că în toate este voia și/sau îngăduința Domnului. Să fim înțelepți și să ne cercetăm mai mult sufletește și-L vom îndupleca pe Domnul: Dacă se vor întoarce către Tine cu toată inima lor şi cu tot sufletul lor, în pământul robiei lor, unde ei se vor afla duşi robi şi se vor ruga, întorcându-se spre pământul lor, pe care Tu l-ai dat părinţilor lor şi spre cetatea pe care Ți-ai ales-o şi spre templul pe care l-am zidit eu numelui Tău. Atunci să asculţi din cer, din locul şederii Tale, rugăciunea lor şi cererea lor, şi să le faci dreptate şi să ierţi pe poporul Tău de ceea ce a păcătuit înaintea Ta (II Paralipomena 6, 38-39).

Probabil robia situației de acum va face ca lucrurile să nu mai fie la fel post era CoVid 19. Zodia Coronavirusului este posibil să schimbe societatea, să-i dea noi valențe, să schimbe însăși paradigma societății, asta dacă a existat una clară vreodată. Istoria ne-a arătat că omenirea a trecut prin situații mult mai grele, prin boli și pandemii mult mai mortale și complicate. Să ne rugăm și să avem nădejde, vom trece și peste aceasta, să facem ce ține de noi și să contribuim cu ce putem la binele comun și mântuirea noastră a tuturor: Dumnezeul meu, să-Ţi fie ochii Tăi deschişi şi urechile Tale cu luare aminte la rugăciunea care Ţi se va face în locul acesta (II Paralipomena 6, 40).

Pr. Vasile Pop

Torrent

Un gând despre “Răscumpărați vremea, căci zilele rele sunt!

  1. Stefanela Nicoleta Lucaci

    Sărut’mâna, părinte pentru îndemnurile pline de dragoste și sfaturile așternute cu înțelepciune. Așa este, a sosit timpul de a fi mai mult cu noi înșine, cu inima și gândul la rugăciune, timp pentru casnicii noștri, timp pentru a termina cărțile începute. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să putem întâmpina Sfânta Înviere a Domnului cu sufletele și trupurile primenite!

Comentariile sunt închise.