Parohia Torrent și-a cumpărat propriul lăcaș de cult

Dorința de a avea propriul spațiu de slujire în parohia noastră s-a născut în anul 2018, însă din cauza pandemiei Covid 19 acest deziderat parohial a fost amânat, realizându-se acum,  în anul 2021.

 În 09 mai 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei,  a fost convocată Adunarea parohială, care a hotărât, ca locașul de cult în care își desfășoară parohia activitatea din anul 2013 și până în prezent, să fie cumpărat. Preotul paroh și consiliul parohial au luat act de hotărârea Adunării parohiale și au dus tratativele de negociere cu proprietarul localului, astfel încât prețul final al localului s-a stabilit la 78.000 euro, deși zona în care se află biserica actualmente este una în plină dezvoltare și mult mai ridicată ca preț.

În anii precedenți preotul paroh și consiliul parohial s-au îngrijit ca parohia să aibă un fond parohial, iar atunci când au început demersurile de cumpărare a localului unde slujim din octombrie 2013, acesta era la 34.000 euro. În intervalul mai-august 2021 parohia a obținut restul de bani necesari, datorită  donațiilor venite din partea credincioșilor parohiei, dar și din partea altor oameni de bine din România, Italia sau Franța, la care se adaugă cei care oarecând au fost credincioși ai parohiei, dar acum sunt întorși în România. În urma semnării contractului de cumpărare în 26 mai 2021 plata s-a făcut în 2 tranșe: în 27 mai 2021 s-au achitat 38.000 e, iar în 29 iulie 2021 restul de 40.000 e. Cum luna august este lună de vacanță, în lunile septembrie-octombrie a.c. s-au plătit costurile notariale, ITP-ul, costurile de consultanță, Registrul de proprietate etc, care cumulate s-au ridicat la aproximativ 8.300 euro. În tot acest interval preotul paroh, împreună cu consiliul parohial, au oferit detalii adunării parohiale și Centrului eparhial despre pașii făcuți în procesul de cumpărare și definitivare a actelor de proprietate. Joi, 21 octombrie 2021, s-au definitivat actele de proprietate ale parohiei, care având NIF și statut juridic este unicul proprietar al spațiului de slujire aflat pe Calle Virgen de la Soledad, nr. 10 dr., Torrent, provincia Valencia.

Încă din 2013, când acest local a fost închiriat de parohia noastră, în reformare și amenajare au fost învestiți aproximativ 20.000 e, iar spațiul dispune pe lângă biserică, de o bibliotecă dotată cu 2000 de volume, cameră de spovedit, baie și o terasă, iar din ianuarie 2022 va dispune de 2 locuri de parcare în față. Printre avantajele cumpărării acestui local amintim: relația extraordinară cu vecinii, zona liniștită, vizavi de biserica se află un parc, în zonă -la 100 m distanță- se află un loc (solar) amenajat pentru parcarea a 280 de mașini, accesibilitate pentru cei care vin din alte localități prin intrările Torrent Sud și Torrent Est etc.

Importanța unui locaș de cult propriu pentru o parohie în diaspora rezidă nu doar din evidenta necesitate a unui spațiu de slujire în duminici și sărbători, ci și din rolul covârșitor pe care acesta îl are în activitățile/proiectele parohiale și mai ales în dobândirea conștiinței parohiale și a maturității parohiei. Datorită spațiului actual am putut să organizăm Școală parohială, evenimente Nepsis, bibliotecă, ateliere de pictură, conferințe, seri de film, proiecte social-filantropice (Bucurie la cutie, Donează din inimă, Ghiozdan pentru un an, Dăruind vei dobândi! etc) și altele.

Mulțumim lui Dumnezeu și Sfântului Efrem cel Nou pentru ajutorul și călăuzirea în acest mare pas pentru parohia noastră, Preasfințitului Timotei al Spaniei și Portugaliei pentru binecuvântare, îndrumare și părinteasca dragoste pe care ne-a arătat-o constant în cei 9 ani de slujire, Consiliului parohial mult ostenitor și mai ales credincioșilor parohiei noastre, atât pentru implicare, cât și pentru faptul că au înțeles cât de important este -în diaspora- un spațiu de cult propriu necesar pentru slujire și demararea proiectelor și activităților parohiei. Copleșit de recunoștință și alese sentimente de mulțumire nu pot decât să exclam împreună cu Sfântul Apostol Luca: Slugă netrebnică sunt, pentru că am făcut ceea ce eram dator să fac (Lc. 17. 10).

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

            Pr. paroh Vasile Pop

În presă:

Spania: Parohia românească din Torrent a cumpărat clădirea în care își desfășoară activitatea din anul 2013

https://www.obispadoortodoxo.es/index.php/arhiva/evenimente-2021/239-octombrie-2021/2395-parohia-torrent-si-a-cumparat-propriul-locas-de-cult

https://doxologia.ro/parohia-torrent-din-episcopia-spaniei-portugaliei-are-din-acest-un-locas-de-cult?fbclid=IwAR0R4VCjIp2GaPXX15Tv7dkgtcgp5rFzCIInk8-AYOv1sayokOhW0i3JON4

Publicitate